MILO KOT DARILO, Hitra in enostavna izdelava mila z dodatki - ustvarjalne ideje - rayher.si

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Največja trgovina z
izdelki za ustvarjanje.
Ustvarjalne ideje

Postopek

Tokrat vam predstavljamo, kako lahko z nekaj osnovnimi sestavinami izdelamo svoje milo.
Izdelava mila iz naravnih sestavin je sicer zelo zanimiv  postopek, vendar je tudi precej zapleten in zahteva dobršno mero previdnosti in teoretičnega predznanja. Za začetnike, pa tudi za izdelavo priročnih daril so zato zelo primerni polizdelki, ki jih z nekaj dodatki spremnimo v barvita in dišeča mila.

Za izdelavo mila potrebujemo naslednje sestavine in pripomočke:
–        glicerinsko milo v beli ali prosojni barvi,
–        barvila za milo,
–        dišave za milo,
–        posušene cvetne lističe,
–        dve kovinski posodi za segrevanje in taljenje,
–        model za vlivanje,
–        štampiljko iz gume za vtisnjen motiv.

Osnovo za milo narežemo na manjše kose, ki jih položimo v kovinsko skledo. Skledo položimo v večjo posodo z vodo. Postopek taljenja je enak kot pri taljenju čokolade. Posodo z vodo položimo na kuhalno ploščo in milo v skledi segrevamo toliko časa, da se začne taliti. Paziti moramo, da voda v spodnji posodi ne zavre, saj temperatura mila ne sme preseči 60 stopinj. Med taljenjem milo previdno mešamo, da med samim mešanjem ne ustvarimo preveč zračnih mehurčkov.

Ko je milo staljeno, dodamo izbrano barvilo. Barvilo dodajamo postopoma po kapljicah glede na željeno intenzivnost barve. Če želimo, da bi imelo milo tudi dodaten vonj, uporabimo dišavo za milo. Pripravimo si kalup, v katerega bomo vlili pripravljeno mešanico.

Če želimo izdelati manjše oblike mila, uporabimo manjši kalup, na dno katerega lahko za dodatno dekoracijo položimo štampiljko z ornamentom ali napisom. Štampiljka naj bo obrnjena z reliefom navzgor. V tako pripravljen kalup najprej z žličko vlijemo manjšo količino mila, da obtežimo štampiljko. Potem kalup napolnimo do željene višine. Ko se strdi, bo imelo milo vtisnjen relief s sporočilom.

Vlito milo potrebuje nekaj ur, da se strdi. Iz kalupa ga potisnemo tako, da kalup ob straneh rahlo razširimo, da se milo loči od stranic. Iz kalupa ga potisnemo tako, da trdno pritisnemo dno kalupa na zunanji strani. Če smo uporabili štampiljko, le-to odstranimo s pomočjo igle.


Tako izdelano milo potrebuje še nekaj dni, da se osuši. V tem času je na površini še vlažno, lahko se pojavijo tudi drobne kapljice. Ko je milo popolnoma suho, ga lahko zapakiramo v različne darilne embalaže.

ŠE NEKAJ IDEJ:
Ko milo vlijemo v kalup, lahko po površini potresemo nekaj suhih cvetnih lističev (posušene vrtnice, cvetovi ognjiča, sivke ...) Milo bo dobilo zanimiv naraven videz in vonj.


Milo lahko vlijemo v večji pravokoten kalup. Ko se milo strdi, ga potisnemo iz kalupa in ga narežemo na manjše kose.