PRENOS MOTIVA NA POLIMERNO MASO - ustvarjalne ideje - rayher.si

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Največja trgovina z
izdelki za ustvarjanje.
Ustvarjalne ideje

Postopek

Potrebujemo:
- polimerno maso bele barve (Fimo Soft, Fimo Professinal ali Premo Sculpey),
- flomaster za transfer,
- izbran motiv, natisnjen z laserskim tiskalnikom,
- leseno paličico,
- akrilni valj ali
- strojček za valjanje polimerne mase,
- rezilo.

Na laserskem tiskalniku na običajen, 80-gramski pisarniški papir natisnemo izbran motiv. 

Polimerno maso bele barve razvaljamo na najdebelejši nastavitvi strojčka za valjanje, oziromajo ročno razvaljamo na debelino 2-3 mm.
Izrezan motiv položimo obrnjen z licem navzdol na polimerno maso. S flomastrom za transfer prepojimo papir.


Z leseno paličico večkrat in razmeroma močno podrsamo po papirju, da se natisnjen prah prenese s papirja in se sprime s polimerno maso. Priporočamo, da prepojen papir pustite na mestu cca. 1 minuto in potem ponovite nanos s flomastrom in vse skupaj še enkrat zagladite. 

Prikazana sta dva primera:

- prvi motiv je natisnjen z nastavitvijo barvnega tiskanja. Čeprav je črno-bel, so se za tiskanje uporabile barve, kar se pokaže pri odstranitvi papirja. Ker laserski tiskalnik barve nanaša v plasteh, se pri prenosu najprej prenesejo vrhnji nanosi barve. To je v našem primeru rumenkast ton.

- druga različica motiva je natsinjena s črno-belo nastavitvijo tiskanja. Ker je za tisk uporabljena samo črna barva, je tudi prenešen motiv drugačen.

Tukaj je lepo vidna razlika med obema motivoma.

Sedaj pa še dodatno presenečenje. Isti papir, ki smo ga že enkrat uporabili za prenos, položimo še na eno razvaljano ploščo polimerne mase in ponovimo postopek s flomastrom in gladilno paličico. Tokrat se prenese še preostanek barv, ki so se skrivale pod rumenkasto plastjo.


Na levi strani je prvi prenos, na desni pa drugi prenos. 

Iz pripravljene plošče izrežemo poljubne oblike, v našem primeru so to krogi, in jih spečemo po navodilih za posamezno polimerno maso. Fimo Soft smo utrdili v pečici na 110 stopinjah Celzija.
S peko se utrdi tudi prenešen barvni prah, ki pa ga za dodatno zaščito po peki še prelakiramo.