MAJHEN PODSTAVEK IZ CEMENTA - ustvarjalne ideje - rayher.si

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Največja trgovina z
izdelki za ustvarjanje.
Ustvarjalne ideje

Postopek

Za dekoracijo na naši mizi si naredimo manjše ali večje podstavke iz cementa. Izdelava s primernimi kalupi je enostavna, njihov videz pa minimalistično atraktiven.

Potrebujemo:
- plastične kalupe kvadratne oblike,
- cement za ustvarjanje,
- kamenčke za obtežitev,
- jedilno olje za naoljitev kalupa,
- vodo,
- belo akrilno barvo,
- srebrne lističe,
- lepilo za srebrne lističe.

1. korak
Večji kvadratni kalup postavimo na ravno in stabilno površino, notranjost dobro naoljimo s kuhinjskim oljem. Dobro naoljimo tudi zunanjost manjšega kvadratnega kalupa.

2. korak
Približno 290 g cementa presejemo skozi kuhinjsko cedilo, da odstranimo večje kamenčke.

3. korak
V plastično posodo vlijemo približno 90 ml vode (ko presejemo cement, se razmerje mešanja glede na navodila na embalaži spremeni) in postopoma dodajamo 120 g kreativnega cementa. Dobro zmešamo.

4. korak
Večji kalup napolnimo z zmesjo do želene višine. Pustimo, da počiva 1-2 minuti.

Nasvet: da zmanjšamo število zračnih mehurčkov, manjši kalup vstavimo v zmes samo na eni strani in potem z rahlim pritiskom še na drugih. Ko je cel malnjši kalup nameščen v večjem kalupu, ga vtisnemo do želene globine in ga obtežimo s kamenčki.

5. korak
Pustimo čez noč, da se posuši.

6. korak
Naslednji dan odstranimo najprej manjši kalup, tako da ga nežno zvijamo in vlečemo navzgor. Ko v celoti odstranimo manjši kalup, pustimo podstavek, da se suši še nekaj ur.

7. korak
Po nekaj urah lahko odstranimo še večji kalup, tako da ga obrnemo na mehko podlago iz penaste gume ali kartona. Z dlanjo nežno pritisnemo na zadnjo stran kalupa, da med kalup in ulit podstavek prodre zrak. S kalupom nežno udarjamo ob mehko podlago, da se ulitek loči od kalupa.

8. korak
Pustimo, da se podstavek posuši in utrdi. Čas je odvisen od velikosti izdelka in temperature okolice (od enega do več dni).

Majhne nepravilnosti lahko popravimo z brusnim papirjem.

Izdelke iz cementa lahko dodatno okrasimo z akrilnimi barvami in lističi za zlatenje.