SET ZA NAKIT IZ CEMENTA - ustvarjalne ideje - rayher.si

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Največja trgovina z
izdelki za ustvarjanje.
Ustvarjalne ideje

Postopek

Za izdelavo potrebujemo:
- set za izdelavo nakita iz cementa,
- vodo,
- kovinske dodatke,
- verižico ali vrvico za nakit,
- dekorativne elemente po izbiri.


Cement za nakit se meša z vodo v razmerju 5:1. Torej, za 10 g cementa potrebujemo 2 g vode. Pripravimo si manjšo plastično posodico, v katero vlijemo vodo in nato vsujemo cement. Mešanico dobro premešamo, da dobimo gladko zmes brez grudic gostote zobne paste. Mešanico vlijemo v pripravljen kalup. Sušenje / strjevanje traja 24 ur, nato lahko odlitek odstranimo iz kalupa. Pomembno je, da časa sušenja ne skrajšamo, čeprav bi se glede na površino že zdelo, da je odlitek posušen. Če odlitek ni popolnoma posušen, bo ob odstranjevanju iz kalupa počil, najverjetneje na delu z luknjico. 

Vlite kose pustimo takšne, kot so. V tem primeru jim zelo pristoji kombinacija z usnjeno vrvico, bombažno povoščeno vrvico ali enostavno kovinsko verižico.

Značilnost cementa za nakit je, da je prah zelo homogen in ne vsebuje večjih drobcev peska. Večji drobci peska bi namreč povzročili krhkost končnega izdelka. To nam omogoča, da lahko vlijemo tudi le 2 mm debele ploščice, ki pa so še vedno dovolj trdne in jih npr. uporabimo kot osnovo za uhane.

Možnosti dodatne dekoracije je veliko. Predstavljamo vam nekaj primerov:

Poseben kontrast dosežemo, če na del nakita nanesemo kovinske lističe za pozlato. Na osnovo najprej s čopičem nanesemo lepilo za lističe. Na lepilo položimo listič in ga pogladimo z mehkim čopičem. Lesk lističa bo ostal le na površini, premazani z lepilom. 

2. Na obesek lahko dodamo kristal iz brušenega stekla. 

3. V primeru, da ne želimo dodatnega leska, lahko naš nakit prebarvamo z akrilnimi barvami. Za tanjše črte je najbolj primerna uporaba akrilnih flomastrov.