Rezljan obesek iz polimerne mase, Polimerni linorez - ustvarjalne ideje - rayher.si

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Največja trgovina z
izdelki za ustvarjanje.
Ustvarjalne ideje

Postopek

Potrebujemo:
- Kato polimerno maso črne in bele barve,
- strojček za valjanje,
- akrilni valj,
- rezilo,
- Sizzix Bigz izrezovalno šablono peresa,
- Big Shot napravo,
- nožke za linorez,
- belo blazinico za štampiljke,
- sveder premera 2mm,
- obročke za nakit,
- klešče,
- usnjeno vrvico.

Belo in črno polimerno maso s pomočjo strojčka za valjanje zmehčamo in tako pripravimo za nadaljnje delo. 
Razvaljamo ju na srednjo debelino (na nastavitvi 4 od sedmih možnih).

Belo in črno plahtico položimo eno na drugo in ju povaljamo z akrilnim valjem, da odstranimo zračne mehurčke. Skozi napravo za valjanje ju spustimo na nastavitvi št. 3.

Dodamo še eno plast črne mase, ki jo razvaljamo na nastavitvi št. 2. Spojimo skupaj  s črno-belo plastjo in še enkrat spustimo skozi napravo za valjanje na nastvaitvi št. 1 (najdebelejša možnost).
Utrjujemo v kuhinjski pečici 10 minut na 150 stopinj Celzija.

Ko se ploščica ohladi, jo z licem položimo na šablono. Lice je tista stran s tanjšima plastema črne in bele barve. Izrežemo z napravo Big Shot. 

OPOZORILO
Pri izrezovanju s šablono in napravo Big Shot velja biti posebej previden. Maksimalna debelina pečene polimerne plošče je 2 mm, zato preverite debeline valjanja na vašem strojčku za valjanje.
Za izrezovanje vam priporočamo šablone bolj osnovnih oblik. Naša šablona s peresom je že kar delikatno oblikovana. Pri samem izrezovanju pa nikar ne vrtite ročice na silo, rajši prilagodite debelino rezalnega sendviča, tako, da najprej uporabite eno prozorno rezalno ploščo, ki jo položite na stran izrezovanja, spodaj pa uporabite katero od tanjših plošč. 


Bigz šabloni s peresom je priložena tudi teksturna plošča, ki jo lahkjo uporabimo kot pripomoček, da na naše pero prenesemo vzorec za izrezovanje.
Na notranjo stran šablone z belo blazinico za štampiljke nanesemo barvo in odtisnemo.
Seveda lahko vzorec rezljamo tudi prosto po navdihu.Z nožkom za linorez pazljivo izrežemo detajle. Izrezujemo tako globoko, da se nam pokaže bela plast.

POMEMBNO:
Ko imamo ves vzorec izrezan, pero ponovno položimo v pečico in ga utrjujemo 30 minut, tokrat na temperaturi 170 stopinj Celzija. Če ta korak izpustimo, bo masa ostala krhka in obesek se nam bo polomil.
Z ročnim svedrom izvrtamo luknjico za kovinski obroček, ki ga namestimo s pomočjo klešč.


Skozi obroček napeljemo še usnejno vrvico in unikaten kos nakita je pripravljen.

ZANIMIVOST
Za izdelavo lahko uporabimo katerokoli polimerno maso, imajo pa le-te različne lastnosti.
Pero iz polimerne mase Kato je izrazito trdno, se pa vanjo malce težje vrezuje in moramo paziti, da nam nožek ne spodleti.

Pero iz mase Premo smo utrjevali 30 minut na 130 stopinj Celzija. Pečena masa je bila zelo voljna za vrezovanje z nožkom, je pa sam obesek bolj prožen..